El dia 26 de juliol a les 20:26h, el cos de Bombers de la Generalitat informa de què l’incendi de Santa Coloma de Queralt, que ha afectat 1.657 hectàrees tant de vegetació forestal com agrícola, ha quedat “Controlat”. Bombers continuaran treballant a la zona fins poder-lo extingir.

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/412363/controlat-lincendi-conca-barbera-lanoia

La nostra agrupació ha col·laborat en les tasques d’extinció d’aquest incendi des de la tarda del dia 24 fins la nit del dia següent, quasi de forma ininterrompuda, fent relleu d’efectius i destinant en algun moment, fins a 3 vehicles de forma consecutiva (1 camió i 2 vehicles tipus pickup amb varis voluntaris).

La tarda del 25 es va formar, degut al propi incendi, un fenomen meteoròlgic anomenat pirocúmul. El pirocúmul succeeix quan l’aigua de l’interior dels arbres afectats per les flames, s’evapora arran de les altes temperatures del foc. Aquest fet provoca una reacció on el vapor s’enfila de pressa gràcies a l’aire calent de l’incendi. Tot seguit, es forma un núvol cumuliforme un cop es condensa, després d’entrar en contacte amb capes superiors d’aire, que tenen temperatures més baixes. 

Els pirocúmuls, a més, provoquen dos vessants diferenciats. En ser format per gotes d’aigua, poden ajudar les tasques d’extinció de foc, perquè es precipiten. D’altra banda, poden complicar més la situació i, com en el cas de Santa Coloma de Queralt, obligar als cossos d’emergència a retirar-se a zones segures.

La baixada de temperatures amb l’arribada de la nit provoca que els pirocúmuls s’ensorrin i s’aplanin. Aquest fet genera esclafits i fa que les flames s’expandeixin, provocant nous focus a una certa distància d’on hi ha el foc. La pèrdua d’intensitat de l’incendi també pot provocar aquest fet.

La nit del 25, les ADFs vam rebre ordre de retirada, com la resta d’efectius destinats a l’incendi. Al dia següent, les pluges han ajudat a Bombers a controlar-lo, esperem que el donin per extingit el més aviat possible.